Savjeti i preporuke

Želučane tegobe – osjećaj koji ne vara

Bol i osjećaj žarenja u želucu, naudost, grčevi, vraćanje želučanog sadržaja – sve su to simptomi koje smo osjetili gotovo svi, neovisno o spolu i dobi. Želučane tegobe su jedne od najčešćih problema zbog kojih se pacijenti javljaju liječniku ili ljekarniku. Otežavajuća činjenica kako za pacijente, tako i za zdravstvene stručnjake je preklapanje simptoma različitih bolesti, što često produžava vrijeme pronalaska odgovarajuće i uspješne terapije.

Najčešće indikacije zbog kojih se pacijenti javljaju su :

ŽGARAVICA i GERB (Gastroezofagealni refluks)

Žgaravica je žareća bol „iza prsne kosti“ koja se može širiti u okolna područja (ždrijelo, vrat). Obično se javlja 1-2 sata nakon jela. Ukoliko žgaravica traje duže od 3 mjeseca, uz simptome refluksa (vraćanje želučanog sadržaja u jednjak) govorimo o GERB-u.  Ove tegobe najčešće nastaju uslijed neadekvatne prehrane (masni i obilni obroci, začinjena hrana), ali i zbog debljine, stresa, uske odjeće ili u trudnoći. Također i neki lijekovi mogu uzrokovati simptome GERB-a, kao što su lijekovi protiv bolova (NSAIL), acetilsalicina kiselina, željezo, lijekovi protiv tjeskobe i dr.

DISPEPSIJA

Dispepsija označava širi pojam želučanih problema povezanih s uzimanjem hrane, kao što su žgaravica, nadutost, bolovi i grčevi, osjećaj sitosti nakon manje količine hrane, osjećaj punoće i mučnine nakon obroka. Uzroci su širokog spektra: životne navike ( prehrana, pušenje, stres, alkohol), GERB, dijabetes, bolesti štitnjače ili drugo, a najčešće se uzrok niti ne može dijagnosticirati i tada govorimo o idiopatskoj dispepsiji.

GASTRITIS

Ukoliko dođe do upalnih procesa na sluznici želuca, uz znakove žgaravice i dispepsije, govorimo o gastritisu. Najčešći uzročnik gastritisa je bakterija Helicobacter Pylori ili predugo uzimanje nesteroidnih protuupalnih lijekova (ibuprofen, ketoprofen i dr.). Na pojavu gastritisa svakako utječu i svi drugi uzročnici koje smo naveli u prijašnjim tegobama.

Sve ove indikacije mogu, uslijed neadekvatnog liječenja (nema ga ili pacijenti sami pokušavaju suzbiti simptome), dovesti do komplikacija kao što su:

 • kronični kašalj
 • promuklost
 • neugodan zadah
 • sinusitis
 • oštećenje sluznice želuca, jednjaka, glasnica, usne šupljine i nosa
 • ulkusne bolesti
 • krvarenje iz jednjaka ili želuca

Kako bi spriječili nastanak ovakvih komplikacija važno je pravodobno reagirati i poduzeti sve mjere kako bi što uspješnije riješili postojeći problem.

Kao što možemo vidjeti, gotovo sva navedena stanja imaju jednake ili slične simptome, ali sa različitim ciljanim terapijama. Stoga je važno pravilno dijagnosticirati uzrok tegoba kod svakoga pojedinačnog pacijenta.

Ukoliko pacijenti nemaju ozbiljne i zabrinjavajuće simptome (krv u stolici, crnu stolicu, veliki gubitak težine ili dr.) poželjno je započeti samoliječenje što prije. Naravno ukoliko u razumnom roku simptomi ne prolaze svakako se treba obratiti liječniku.

ŠTO MOŽEMO PODUZETI ?

Od bezreceptnih lijekova na izboru imamo antacide, antagoniste histaminskih H2 receptora te inhibitore protonske pumpe.

ANTACIDI neutraliziraju želučanu kiselinu. Najčešće sadrže soli aluminija, kalcija, magnezija, natrija, a poneki i alginatnu kiselinu. Problem kod antacida je njihovo kratkotrajno djelovanje i shema doziranja koja uključuje često korištenje. Naime, trebali bi se uzimati 4-6 x na dan, 1-2 tablete, pri čemu tablete treba polako sisati ili žvakati. Suspenzije s alginatima pokazale su se učinkovitije budući da znatno umanjuju moguću iritaciju sluznice kod refluksa. Česti problem je prekomjerna upotreba natrijeva hidrogenkarbonata ili sode bikarbone koja može dovesti do sustavne alkazloze (glavobolja, ukočenost mišića, letargija i dr) i porasta serumskog natrija.

ANTAGONISTI H2 RECEPTORA I INHIBITORI PROTONSKE PUMPE lijekovi su koji smanjuju lučenje želučane kiseline i kao takvi imaju dugotrajniji učinak od antacida. Ipak, njihova primjena ograničena je prestankom tegoba ili procjenom liječnika. Dugotrajna antisekretorna terapija nastavlja se samo u bolesnika s visokim rizikom i čestim komplikacijama (krvarenje, ulkus i sl.)

Osim lijekova postoje i drugi pripravci koji su svakako vrijedni u liječenju tegoba ovoga tipa.

Biljni čajevi i tinkture – kod žgaravice i dispepsije preporuča se čaj od stolisnika, nevena, sljeza, sladića i vrlo blagi čaj od kamilice. Česta „pogreška“ kod primjene čajeva je korištenje čaja od metvice koji zbog visokog sadržaja eteričnih ulja može dodatno nadražiti sluznicu želuca. On se preporuča samo kod problema u probavljanju hrane, bez znakova žgaravice ili bolova.

Ekstrakt aloe vere tradicionalno je pokazao učinak kod poboljšanja simptoma upalnih stanja sluznice. Koristi se tekućina odmah ispod kože lista i gel kojim je ispunjena unutrašnjost lista. Uzima se na prazan želudac 2 do 3 puta dnevno. Pri izboru pripravaka aloe vere važno je odabrati onaj sa istaknutim specifikacijama aktivnih tvari.

Probavni enzimi dobar su izbor kada je žgaravica i dispepsija uzrokovana usporenom razgradnjom tvari. Naime, oni potiču probavu i iskoristivost hrane što donosi olakšanje simptoma koji se javljaju nakon jela. Važno ih je uzimati redovito, inače ne pokazuju puni učinak. Najčešće se preporučuje uzeti ih prije ili tijekom obroka.

Med i propolis imaju poznatu antibakterijsku aktivnost i kao takvi su korisni kod gastritisa, kada je on uzrokovan H. Pylori. Kao i kod aloe vere, da bi ovakvi proizvodi bili učinkoviti, treba odabirati one s jasnim sastavom aktivnih komponenti.

Na kraju, svakako je važno iz korijena promjeniti životne navike, jer bez toga, sva gore navedena terapija neće moći ispraviti štetu koji si sami činimo. Neki od općenitih savjeta su :

 • uzimati manje i češće obroke
 • paziti na vrstu hrane koju jedemo
 • smanjiti tjelesnu težinu – smanjuje se tlak u trbušnoj šupljini i refluks u jednjak
 • spavati na lagano uzdignutom jastuku
 • izbjegavati usku odjeću i donje rublje
 • ne jesti barem 4 sata prije spavanja
 • prestati/smanjiti konzumaciju alkohola i pušenje
 • ukoliko je stres izvor simptoma, poraditi na riješavanju uzročnika i nošenja sa stresom

Simptomi dispepsije zbog potrebe za promjenom životnih navika (koje je ponekad teško izrealizirati) često su dugotrajni i frustrirajući, pogotovo uz očekivanja da će samo lijekovi srediti cijelu situaciju. Zato je potrebno započeti promjene korak po korak, te uz savjetovanje s liječnikom ili ljekarnikom pronaći najbolje riješenje za spomenute tegobe.

mag. pharm. Mateja Bainac