Savjeti i preporuke

Rastu li dlake brže što ih češće brijete?

Uvriježeno je mišljenje kako osobama koje se češće briju kosu ili dlake po tijelu one nakon brijanja izrastaju deblje i brže. Da li je to istina?

Po znanstvenicima, ne. Obzirom na to da su kosa i nokti mrtve keratinske tvorevine, rezanjem na bilo kojoj razini dlake ne utječe se na rast same vlasi. Ono što većina ljudi nakon brijanja osjeća kao deblje ili grublje vlasi jest naprosto činjenica da su vlasi u korijenu i u svom potkožnom dijelu najdeblje, te se pri rastu utanjuju. Kada uklonimo gornji, tanji dio, vrhovi vlasi će u početnom stadiju nadkožnog rasta biti deblje i tupog vrha, što će na osjet biti grublje, naravno.

Na brzinu rasta, gustoću i debljinu dlaka prvenstveno utječe genetsko nasljeđe – prvenstveno o njemu ovisi koliko ćete biti dlakavi, kada tijekom života, te koliko će vam brzo tjelesne dlake rasti.

Osim toga, neočekivane ili nagle promjene u dlakavosti mogu nastupiti kao nuspojava nekih lijekova, upalnih procesa, tumora ili hormonalnih disbalansa, uzrokovanih npr. poremećajima rada hipofize ili sindromom policističnih jajnika – stanjima koja zahtijevaju liječničku pozornost.

Saša Sokač, mag.pharm.