Savjeti i preporuke

Početak vrtića i škole – vrijeme za jačanje dječjeg imuniteta

Ljeto se približava kraju, a djeca su krenula u vrtiće i škole. Najčešći problem s kojim se susreću roditelji u ovo doba godine pojava je različitih zdravstvenih tegoba, a ponajviše virusnih i bakterijskih infekcija. Međutim, mjesta pretjeranoj zabrinutosti nema. U ranim godinama života djeca se po prvi puta susreću s brojnim mikroorganizmima pri čemu se stvaraju protutijela. Svako dijete ima različito razvijen imunološki sustav, a samim time i drugačiju imunološku reakciju. Rastom i razvojem djece njihov imunološki sustav sve se više razvija i jača. Važno je napomenuti da je u dječjoj dobi normalno imati do 8 infekcija godišnje. Uglavnom su to infekcija virusnog porijekla, zbog čega treba biti vrlo oprezan s primjenom antibiotika koji se koriste isključivo kod bakterijskih infekcija. Početkom hladnijih mjeseci najčešće se javljaju respiratorne bolesti: obična prehlada i bakterijska upala grla.

 • Obična prehlada je virusna bolest. Bolest je vrlo blaga, a javljaju se hunjavica, kihanje, osjećaj punoće i začepljenosti nosa, pečenje očiju, a katkad i blaža grlobolja. Uz to se pojavljuje sekrecija bistrog, tekućeg ili sluzavog iscjetka iz nosa. Povišena temperatura i drugi opći simptomi obično izostaju, ali pri infekciji patogenijim uzročnicima na početku bolesti mogu biti izraženi osjećaj umora, glavobolja ili blaži bolovi u mišićima. Prehladu nikad ne treba liječiti antibioticima.
 • Bakterijska upala grla nastaje infekcijom beta-hemolitičkim streptokokom skupine A (BHSA). Bolest počinje naglo, a vodeći je simptom jaka bol u grlu, dok su opći simptomi kao gubitak apetita i opća slabost vrlo izraženi. Ždrijelo je izrazito crveno s gnojnim naslagama, a limfni čvorovi su otečeni i bolni. Temperatura je povišena iznad 39 °C. Dijete svakako treba odvesti liječniku koji će propisati antibiotik.

Najvažnija prevencija je higijena – pranje ruku toplom vodom i sapunom. Budući da je ponekad teško razlikovati radi li se o običnoj prehladi ili bakterijskoj upali grla Hrvatski zavod za javno zdravstvo preporučuje u kojim se slučajevima obavezno javiti liječniku:

 • ako je temperatura 39 °C ili viša
 • ako se blago povišena temperatura do 38 °C ne smanjuje ni nakon tjedan dana
 • ako su limfni čvorovi na vratu uvećani i bolni
 • u slučaju malaksalosti i ograničenja u obavljanju svakodnevnih aktivnosti
 • ako je prisutna bol u uhu ili sinusima (između obrva ili ispod očiju)
 • ako je grlobolja izrazito jaka, s osjećajem stezanja ili teškoga gutanja
 • ako već postoji neka kronična bolest dišnog ili imunosnog sustava
 • u slučaju ranije preboljele reumatske vrućice
 • u slučaju pojave osipa po tijelu

Osim respiratornih infekcija često se javljaju i osipne bolesti, vodene kozice, infekcije glistama, šarlah, ušljivost i želučane viroze.

KAKO OSNAŽITI DJEČJI IMUNITET ?

Postoji mnogo načina na koji možemo djelovati na imunološki sustav i time pomoći djeci da što lakše preprode brojne infekcije s kojima se susreću.

VITAMINI I MINERALI 

Zbog sve slabijeg nutritivnog sastava hrane potrebno je osigurati pravilan unos važnih nutrijenata potrebnih za rast te razvoj imunološkog sustava u dječjoj dobi. Posebice obraćamo pažnju na vitamine i minerale koji imaju nezamjenjivu ulogu u funkcioniranju imunosnog sustava i zaštiti organizma (vitamin C, vitamin D, vitamini B kompleksa, vitamin A, kalcij, cink, željezo). Preporuka ih je unositi kao multivitamniske pripravake, koji danas dolaze u obliku sirupa, bombona, čokoladica pa čak i slamčica za napitak.

BETA GLUKAN

Beta-glukan jedan je od najpoznatijih sredstava za jačanje imunološkog sustava.Važnu ulogu za imunostimulirajuće djelovanje beta-glukana ima njegova struktura. Naime, važno je znati da beta 1,3-1,6 glukan najaktivniji oblik beta-glukana. Prije svega, djeluje na proizvodnju leukocita i trombocita te aktivaciju makrofaga kao glavnih obrambenih stanica. Istraživanja su pokazala kako beta-glukan već unutar 5 dana od početka primjene aktivira imunološki sustav. Iako na tržištu postoje brojni pripravci koji su namjenjeni djeci već od 1.godine života, savjetuje se ne koristiti beta-glukan do 3. godine. Preporuča se koristiti kontinuirano do 3 mjeseca, pri čemu prestanak korištenja treba biti postepen. Minimalna preporučena pauza od primjene je 1 mjesec. U slučaju autoimunih bolesti zabranjeno je koristiti imunistimulanse, uključujući i beta-glukan.

EHINACEA

Ehinacea  je biljka poznata po svojim imunostimulanitvnom i antivirusnom učinku. Korisna je kod kroničnih infekcija, posebice dišnog i mokraćnog sustava, te za brže zacijeljivanje rana na koži. Djeluje i protuupalno. Postoji više biljnih vrsta ehinaceje, a učinkovite su Echinacea purpurea i Echinacea pallida. Pripravci s ehinaceom namjenjeni su djeci starijoj od 6 godina te ih se u kontinuitetu preporuča primjenjivati do 2 tjedna. Uporaba ehinacee je kontraindicirana kod autoimunih bolesti, a oprez je preporučen i kod alergičara (ambrozija).

PROPOLIS

Propolis se kao sredstvo za jačanje imuniteta koristi više od 2000 godina. Istraživanja su pokazala kako potiče stvaranje stanica imunološkog sustava kao i stvaranje protutijela. Ima protuupalna, protuvirusna i antioksidativna svojstva, a također i povoljan učinak na zacijeljivanje rana i obnovu kože. Za djecu su posebno pogodni oblici u sirupu, pastilama i sprejevima za sluznice nosa i grla. Kod djece najmanje dobi obavezan je u bezalkoholnom obliku. Treba biti oprezan kod primjene u djece koji u obiteljskoj povijesti imaju zabilježene alergije na propolis.

MATIČNA MLIJEČ

Matična mliječ je koncentrat životno važnih nutrijenata: proteina, ugljikohidrata, lipida, slobodnih masnih kiselina, vitamina, minerala i enzima. Posjeduje vrlo visoku biološku aktivnost. Ima brojne učinke kao što su antimikrobni, protuupalni te antioksidacijski. Smanjuje mogućnost učestalih zaraza, potiče apetit i jačanje imunološkog sustava. Liofilizirana matična mliječ predstavlja najstabilniji oblik matične mliječi, a dobiva se prevođenjem svježe matične mliječi u prah, postupkom liofilizacije. Dolazi u oblicima prikladnim za primjenu već od 1.godine života.

KOLOSTRUM

Kolostrum prirodno sadrži koncentrate imunoloških tvari: imunoglobuline, citokine, faktore rasta, glikoproteine, PRP (polipetidi bogati prolinom) enzime, vitamine, minerale. Učinak je potvrđen kod bakterijskih i virusnih infekcija, kroničnog umora i iscrpljenosti te kod kemo/radioterapije. Od velike je važnosti odabrati kvalitetan proizvod. Budući da je kolostrum proizvod goveda, važno je čime je ono hranjeno (bez hormona, antibiotika) te da je u kapsuli koja će omogućiti nesmetani dolazak do crijeva gdje se kolostrum apsorbira. Mogu ga uzimati sve dobne skupine, a prikladan je i za dijabetičare. Važno je znati kako svi nabrojani pripravci služe samo kao pripomoć kod jačanja imuniteta, nikako ne kao jedina ili glavna osnova zdravlja naših malenih. Najbolji temelj za normalnu funkciju organizma čine raznovrsna i zdrava prehrana, kvalitetan san, redovita higijena i prikladna tjelesna aktivnost. Također, treba biti svjestan kako prosječnog školarca očekuje tri do osam prehlada te dvije do tri crijevne viroze godišnje. Sve to normalan je dio rasta svakog djeteta te u konačnici omogućuje snažan i razvijen imunitet u odrasloj dobi.

mag.pharm. Mateja Bainac